דרשת הרב אמנון יצחק לפרשת יתרו :
פֹּקֵד עֲוֹן אָבֹת עַל בָּנִים עַל שִׁלֵּשִׁים וְעַל רִבֵּעִים לְשׂנְאָי'' ('שמות' כ) מידת הרחמים עלינו התגלגלי מתוך הרצאתו של הרב אמנון יצחק שליט''א ב'נאסאו קוליסאום' 'ניו יורק':
בפרשת השבוע נאמר: ''אָנֹכִי ה' אֱלֹקֶיךָ קֵל קַנָּא פֹּקֵד עֲוֹן אָבֹת עַל בָּנִים עַל שִׁלֵּשִׁים וְעַל רִבֵּעִים לְשׂנְאָי'' ('שמות' כ). עוד נאמר: ''לֹא יְנַקֶּה ה' אֵת אֲשֶׁר יִשָּׂא אֶת שְׁמוֹ לַשָּׁוְא'' (שם). אנו למדים מכך כמה חמור עונשם של עוברי עבירות, הקב''ה פוקד את עונש העון אפילו ''עַל שִׁלֵּשִׁים וְעַל רִבֵּעִים'' על דור שלישי ורביעי! עד כדי כך היא חומרת העון שאין מספיק בכדי ליפרע ממנו את העון, עד בצוע עונש גדול כל כך. והקב''ה אומר לנו: ''כִּי לֹא יְנַקֶּה ה' אֵת אֲשֶׁר יִשָּׂא אֶת שְׁמוֹ לַשָּׁוְא'', אין ויתורים! ואמרו חז''ל: 'כל האומר הקב''ה ותרן יותרו מעיו' ('חולין' צב.). נמצא אם כך, שאדם שחוטא נגזרים עליו עונשים קשים ומרים ואיך יוכל על ידי התשובה לינצל מהעונשים הללו?.
הפסוק אומר: ''וְהֵסִיר ה' מִמְּךָ כָּל חֹלִי וְכָל מַדְוֵי מִצְרַיִם הָרָעִים אֲשֶׁר יָדַעְתָּ לֹא יְשִׂימָם בָּךְ וּנְתָנָם בְּכָל שׂנְאֶיךָ'' ('דברים' ז טו). אין הכתוב אומר: ''לֹא יְשִׂימָם בָּךְ'' בלבד, אלא המשיך הכתוב: ''וּנְתָנָם בְּכָל שׂנְאֶיךָ''. לפי שכשמידת הדין שולטת בעולם היא אינה שוקטת עד שיבא הדין לידי מיצויו וכל זמן שלא נתמצה הדין לגמרי בפועל, מידת הדין לא קבלה את חלקה הראוי לה והיא עומדת ומקטרגת ותובעת את התגשמותו של בצוע הדין באופן מעשי בעולם.
אולם הקב''ה ברחמיו הגדולים על עם ישראל, פעמים רבות פועל ע''י מידת הרחמים להחליף את מידת הדין מישראל ולהעבירה להתקיים על אומות העולם ובזה הוא משקיט ומרגיע את מידת הדין, שנתמלאת תביעתה למיצוי הדין. כי כך היא המידה, שמידת הדין לעולם אינה מוותרת על כל מה שנפל כבר בחלקה והיא רוצה תמורה וחליפין עד מילוי ומיצוי הדין.
לכן כשעם ישראל רואה את הדינים שבאים על אומות העולם, הוא צריך להודות לקב''ה על רחמיו הגדולים, שכן פעמים רבות אותם דינים היו צריכים לבוא על עם ישראל חס ושלום ועלינו להודות להשי''ת על רחמיו המרובים שהסיר מעמנו את כל המחלות והפגעים הרעים האלה.
על כך אמר 'ישעיה' הנביא: ''כִּי אֲנִי ה' אֱלֹקֶיךָ קְדוֹשׁ יִשְׂרָאֵל מוֹשִׁיעֶךָ נָתַתִּי כָפְרְךָ מִצְרַיִם כּוּשׁ וּסְבָא תַּחְתֶּיךָ: מֵאֲשֶׁר יָקַרְתָּ בְעֵינַי נִכְבַּדְתָּ וַאֲנִי אֲהַבְתִּיךָ וְאֶתֵּן אָדָם תַּחְתֶּיךָ וּלְאֻמִּים תַּחַת נַפְשֶׁךָ'' (מג ג). המצרים, היו לעם ישראל לפדיון כשהבכורים שלהם מתו ואילו אתה ישראל ''בְּנִי בְכֹרִי'' ('שמות' ד) נצלתם כאשר הייתם חיבים כליה.
וכן אמר 'יחזקאל' הנביא: ''וָאֹמַר לִשְׁפֹּךְ חֲמָתִי עֲלֵיהֶם לְכַלּוֹת אַפִּי בָּהֶם בְּתוֹךְ אֶרֶץ מִצְרָיִם'' (כ ח). ורש''י מסביר: שהם שמונים אחוז מרשעי ישראל שמתו בשלשת ימי האפילה. והוא, לפי שהיתה גזירת כליה והקב''ה המיר אותה כדי שחלילה ישראל לא יאבדו כולם, ע''י פדיון בכוריהם של מצרים. כיון שהדין מתוח בעולם, אינו רוצה להתבטל חנם ותובע את התגשמותו ולא יבוא על ספוקו עד שיתנו לו במקום עם ישראל חלופה, כי הכליה מוכרחת לבוא. והקב''ה פודה את ישראל ושופך את חמתו על מצרים ואדום.
ואמרו חז''ל: 'אמר רבי אלעזר בר אבינא: ''אין פורענות באה לעולם, אלא בשביל ישראל. שנאמר: ''הִכְרַתִּי גוֹיִם נָשַׁמּוּ פִּנּוֹתָם הֶחֱרַבְתִּי חוּצוֹתָם'' ('צפניה' ג). וכתיב: ''אָמַרְתִּי אַךְ תִּירְאִי אוֹתִי תִּקְחִי מוּסָר'''' ' (יבמות' סג.).
ונביא לכך כמה וכמה דוגמאות מדברי חז''ל הקדושים; בעקידת יצחק מצינו שנאמר לאברהם אבינו: ''הִנֵּה אַיִל אַחַר נֶאֱחַז בַּסְּבַךְ בְּקַרְנָיו'' ('בראשית' כב). למה צריך את האיל? הרי הדבר היה לצורך הנסיון של ''וְהַעֲלֵהוּ שָׁם לְעֹלָה'' (בראשית כב) ואחרי שעמד בנסיון בעוז ובגבורה והתגלתה מסירות נפשו לה' נסתיים הנסיון. ומה צורך עוד בקרבן?
אלא הטעם הוא כמו שנתבאר; כיון שמידת הדין לא סותמת את פיה והיא רוצה את חלקה וכיון שהיא התכוננה לכך שמגיע לה קרבן, היה צריך לפייס אותה, לשחד אותה ולתת לה איל במקום יצחק אבינו. וכמו שמצינו בשעיר המשתלח ביום הכפורים שגם הוא שוחד ותמורה לשטן, שלא יקטרג על עם ישראל, לכן תמיד צריך להביא מישהו חליפתו.
כמו כן מצינו; 'כשעברו ישראל את הים היו ישראל שבאותו הדור מקטני אמנה, אמרו: ''כשם שאנו עולים מצד זה, כך מצרים עולים מצד אחר''... אמר לו הקב''ה לשר של ים: ''פלוט אותם ליבשה''. אמר לפניו: ''רבש''ע כלום יש עבד שרבו נותן לו מתנה וחוזר ונוטלה הימנו''? אמר לו: ''אני אתן לך אחד ומחצה שבהם'' ' ('ילקוט שמעוני' 'שופטים' ה נג).
כלומר: אני אתן לך פעם וחצי יותר מהם. לכן בפרעה כתוב: ''שֵׁשׁ מֵאוֹת רֶכֶב בָּחוּר'' ('שמות' יד) טבעו בים סוף. ובסיסרא כתוב: ''תְּשַׁע מֵאוֹת רֶכֶב בַּרְזֶל'' ('שופטים' ד) נגרפו בנחל קישון. זו היא התמורה שקבל הים כלפי אלה שהיו בים סוף. שוב אנו רואים איך שמידת הדין תובעת את שלה ומבקשת תמורת הנידונים, להחליפם באחרים.
בגזירת עשרת הרוגי מלכות; 'טִהֵר רַבִּי יִשְׁמָעֵאל עַצְמוֹ וְהִזְכִּיר אֶת הַשֵּׁם בְּסִלּוּדִים. וְעָלָה לַמָּרוֹם... וּשְׁנַיִם מֵהֶם הוֹצִיאוּ תְּחִלָּה שֶׁהֵם גְּדוֹלֵי יִשְׂרָאֵל. רַבִּי יִשְׁמָעֵאל כֹּהֵן גָּדוֹל וְרַבָּן שִׁמְעוֹן בֶּן גַּמְלִיאֵל נְשִׂיא יִשְׂרָאֵל... שַׂרְפֵי מַעְלָה צָעֲקוּ בְמָרָה: ''זוּ תוֹרָה וְזוּ שְׂכָרָהּ''?... עָנְתָה בַּת קוֹל מִשָּׁמַיִם: ''אִם אֶשְׁמַע קוֹל אַחֵר אֶהֱפֹךְ אֶת הָעוֹלָם לְמַיִם. לְתֹהוּ וָבֹהוּ אָשִׁית הֲדוֹמַיִם. גְּזֵרָה הִיא מִלְּפָנַי קַבְּלוּהָ מְשַׁעְשְׁעֵי דַת יוֹמָיִם'' ' (מתוך סדר ה'עבודה' ל'יום הכפורים'). זאת אומרת שיש גזירת כליה על העולם כולו להופכו לתוהו ובוהו ואם עשרת הרוגי מלכות יקבלו על עצמם את הגזירה, לא תבוא הכליה על העולם! מסירות הנפש של עשרת הרוגי המלכות, תחליף את הגזירה של ההשמדה והחרבן של העולם, שכן מידת הדין תובעת בכל החומרה ואינה מוותרת.
הגמרא מספרת: שרבי אלעזר נכנס לבית הכסא ובא גוי רומאי אחד והעמיד אותו מכסאו, כשיצא רבי אלעזר ונכנס הגוי במקומו בא נחש והכיש את הרומאי. קרא עליו רבי אלעזר את הפסוק: ''וְאֶתֵּן אָדָם תַּחְתֶּיךָ'' כלומר: במקומך ('ברכות' סב. מידת הדין היתה מתוחה על רבי אלעזר, אבל זכות עמדה לו שהעבירו זאת ממנו וכל זאת בתנאי שיבוא אדם אחר תחתיו, שהוא יהא חליפתו ותמורתו. וכך העבירו את הדין מרבי אלעזר ונתנו אותו על הרומאי, כי הגזירה צריכה להתקיים מכל מקום.
בגמרא במסכת 'מועד קטן' (כה מובא מעשה: ברבי חנין שלא היו לו בנים, הפציר רבי חנין בתפילה לקבל בנים, נשמעה תפילתו וזכה לבן, ביום שבקש לימול את בנו מת רבי חנין, פתח עליו השטן ואמר: ''שמחה לתוגה נהפכה, ששון ויגון נדבקו, בעת שמחתו נאנח, בעת חנינתו (של הילד) אבד חנינו'' - האב. וקראו לו חנן על שמו. פירוש הדבר: שהטעם שלא היו לו לרבי חנין ילדים, לפי שנגזרה עליו מיתה וכיון שמי שאין לו בנים חשוב כמת נתקיימה הגזירה בצורה זו. ולפי שהרבה בתפילה לא חזרה ריקם, אבל מיד כשנולד לו הבן ושוב אינו חשוב כמת, הגזירה חזרה עליו והוא היה צריך למות. כי מידת הדין לא שותקת והיא מבקשת תמורה.
מי אנוש שיכול לחקור את סודות הבריאה ואת טוב טעמו והנהגתו של הקב''ה עם ברואיו יצירי כפיו. לפעמים מה שאנו חושבים לשמחה עלול להפוך לתוגה, לפעמים מה שאנו חושבים כתוגה הוא אשר גורם לשמחה ועל האדם לבחור תמיד בגזירת ה' באהבה. וכמו שאמר הכתוב: ''וּבָחֲרוּ בַּאֲשֶׁר חָפָצְתִּי'' ('ישעיה' נו ד). כלומר: תמיד צריך האדם לבחור במה שה' חפץ לעשות עמו.
דוד המלך אומר ב'תהילים': ''אֲרוֹמִמְךָ ה' כִּי דִלִּיתָנִי וְלֹא שִׂמַּחְתָּ אֹיְבַי לִי'' (ל ב). אומר על זה מרן ה'חפץ חיים' זצוק''ל: לפעמים נגזר על אדם גזירה שימות עבור חטא שחטא והקב''ה מחליף את ענשו בזה שיהיה עני, כי העני חשוב כמת. זה מה שאמר דוד: מודה אני לקב''ה, ''כִּי דִלִּיתָנִי'' כלומר: על שעשית אותי דל ועני והצלת אותי על ידי זה ממות. ''וְלֹא שִׂמַּחְתָּ אֹיְבַי לִי'' - לא שימחת את מלאך המות שהיה לוקח אותי.
בספר 'תומר דבורה' לרבי משה קורדובירו כותב: שמצא תרופה לבטול גזירה רעה של מות, אם אדם יסתגף בבזיון שבני האדם מבזים ומחרפים אותו וישמח בעלבונות שיבואו עליו, יתבטלו ממנו הגזירות הרעות, במקום שימות הוא, או בניו. ויכוון בתפילה לבטל את כל הגזירות ולהמתיק את הדינים, על ידי שיחליף אותם על עצים ואבנים, או להעבירם על שונאי ישראל.
כיון שכך, יש עלינו להכיר את חסדי הבורא יתברך, שפודה את האדם מעונשים קשים ומרים ואפילו ממות, ע''י חליפין שמקבל על עצמו את גזירת הבורא בעניות, או שמוותר על רצונותיו ועל מותרות החיים, או שיקבל תוכחת חבריו ורבותיו ושיהיה מן הנעלבים ואינם משיבים ויהיה לו כפרה ותמורה על הגזירות הרעות.
מסקנת הדברים: האדם יכול לזכות על ידי תשובה ומעשים טובים להסיר מעליו את כל חטאיו ועונותיו וממילא אף אם נגזר עליו עונש על חטאיו, מחליפים ומעבירים ממנו את דינו ומבצעים את קיום העונש בשונאי ישראל וקל וחומר בן בנו של קל וחומר כשעם ישראל כולו יזכו לעשות תשובה, כוס החימה והתרעלה שהיתה אמורה לבוא עליהם תבוא על ראשי שונאיהם, על אחמדניג'אד וחבריו. ויהי רצון שנזכה לכך במהרה בימינו, אמן כי''ר.
Enj0y (תהנו )