תמנונאים (שם מדעי: Octopoda) הם סדרה של רכיכות ימיות המשתייכות למחלקת הראש רגלאים. קיימים בסביבות 300 מינים של תמנונאים המשתייכים למשפחות ולסוגים שונים, הנפוצים בכל רחבי האוקיינוסים, ובייחוד באזורי שוניות אלמוגים ובמים רדודים. מקור השם תמנון בא לתאר את שמונה זרועותיו, והוא הלחם בין שתי מילים בשפה הארמית - "תמן", דהיינו שמונה, ו"נון", דהיינו דג.
כמו שאר הראש רגלאים, גופם של התמנונאים מורכב מראש וגוף מרכזי דמוי שק שאליו מחוברות ישירות שמונה הזרועות (ומכאן מקור שמם). זרועות אלו מכוסות פעמים רבות בכריות הצמדה, שמסייעות לתמנון להיאחז באובייקטים שונים. ממחקר חדש עולה כי שתיים מהזרועות הן רגליים, כלומר משמשות לתנועה, בעוד 6 האחרות משמשות לאכילה ולאחיזת אובייקטים. בניגוד לשאר הרכיכות, למרבית התמנונאים (אלה המשתייכים לתת-הסדרה Incirrina) אין כלל שלד חיצוני, פנימי או קונכייה, וכמעט כל גופם רך; איבר-דמוי-מקור, הדומה בצורתו למקור העופות, הוא החלק הקשה היחיד בגופם. עובדת היותם נטולי-שלד הופכת אותם לגמישים מאוד, ומאפשרת להם להשתחל דרך חריצים קטנים ביותר. לתמנונאים שלושה לבבות: שניים מהם מזרימים דם מבעד לזימים, ואחד אחראי למערכת הדם של שאר הגוף. התמנונאים מתניידים על ידי זחילה או שחייה. בשחייה, הם מתקדמים על ידי הזרמת מים דרך מעין משפך בשם סיפּוֹן, המצוי בבסיס הזרועות.
לתמנונאים שלושה מנגנוני הגנה עיקריים: הזרמת דיו מתוך שק מיוחד בגוף התמנון, הסוואה ואוטוטומיה (קטיעה עצמית של איבר פגוע): מרבית התמנונאים מסוגלים לפלוט בעת סכנה ענן של דיו שחור, שמסייע להם להיעלם מעין הטורפים. דיו זה מקהה ומעמעמם ריח, דבר שימושי במיוחד כאשר התמנון נמלט מטורף כגון כריש, שמסתייע בריח כדי למצוא את טרפו. הסוואת התמנונאים מתאפשרת הודות לתאים מיוחדים המסוגלים לשנות את הצבע, מידת ההחזר והעמימות של העור. הכרומטופורים (תאים מכילי פיגמנטים) מכילים פיגמנטים צהובים, כתומים, אדומים, חומים ושחורים; למרבית המינים שלושה מצבעים אלה, ואילו לחלקם שניים או ארבעה. תאי עור מסוגים אחרים יכולים גם להיראות צבועים בצבעים זרחניים שונים, או לצבוע את העור בלבן. יכולת שינוי צבע זו עשויה לשמש גם לתקשורת בין התמנונאים, או לאזהרת בעלי-חיים אחרים. כאשר הם מותקפים, תמנונאים מסוימים יכולים לנתק איברים מגופם, כדי שהטורף יתמקד בזרוע המנותקת ולא בתמנון עצמו.
תוחלת חייהם של התמנונאים נמוכה יחסית, ומינים מסוימים לא מאריכים לחיות יותר משישה חודשים. מינים גדולים יותר, כמו Enteroctopus dofleini, יכולים להגיע לגיל חמש שנים, אם התנאים הסביבתיים מטיבים איתם. הרבייה היא אחת מסיבות המוות העיקריות: הזכרים חיים רק חודשים מספר לאחר ההזדווגות, והנקבות מתות זמן קצר לאחר בקיעת הביצים. הנקבות כמעט ואינן אוכלות במשך התקופה שבין הטלת הביצים לבקיעתן, אך הרעב איננו סיבת המוות. הפרשות הורמונליות משתי בלוטות בגוף התמנון הן הסיבות למוות המתוכנן-גנטית. נקבת התמנון מטילה מספר רב של ביצים (שמשתנה בין המינים השונים), ובמינים מסוימים היא שומרת עליהן עד לבקיעתן.
התמנונאים הם בעלי-חיים אינטליגנטיים — כנראה האינטליגנטים ביותר מבין חסרי החוליות. מידת האינטליגנציה של התמנונאים נתונה במחלוקת בקרב החוקרים [1][2], אך מבוכים וניסויי פתרון-בעיות הראו שהם בעלי זיכרון לטווח הארוך והקצר. לפי חלק מהחוקרים, התמנונאים גם מפגינים יצירתיות, והם בעלי יכולת למידה. בתנאי מעבדה, ניתן לאמן בקלות-יחסית תמנונאים לזיהוי צורות ודוגמאות שונות. נטען אף שהם בעלי יכולת למידה מתוך תצפית, אך טענה זו שנויה במחלוקת [3]. תמנונאים גם הפגינו התנהגות שנראית כמשחק: זריקה ותפיסה של בקבוקים או חפצים אחרים בזרמי האקווריום [4]. תמנונאים לעתים עוברים מהאקווריום שלהם לאקווריומים אחרים בחיפוש אחר מזון, ולעתים אף עולים על סירות-דיג בחיפוש אחר שאריות סרטנים. לתמנונאים מערכת עצבים מורכבת, שרק חלקה ממוקם במוח: שני-שלישים מתאי העצב של התמנונאים מצויים בזרועותיהם. מינים מסוימים של תמנונאים, כגון Thaumoctopus mimicus, מזיזים את זרועותיהם באופן שמחקה את תנועותיהם של יצורים ימיים אחרים.
מינים רבים של תמנונאים נאכלים על ידי האדם, והם מפירות הים הפופולריים ביותר. הזרועות — וכן חלקים אחרים של הגוף — מבושלים בדרכים שונות, תלוי במתכון ובמין התמנון הנאכל. התמנון הוא מרכיב הנמצא בשימוש במטבח הים-תיכוני ובמטבחים מזרח-אסייתים, ובפרט במטבח היפני. אף-על-פי שלא קל להחזיק את התמנונאים בשבייה, יש המגדלים אותם באקווריומים פרטיים. בשל יכולת הניידות שלהם, האינטליגנציה והגוף הרך, תמנונאים יכולים לברוח לעתים מהאקווריום, או לעבור לאקווריום שכן.
בשנות ה-60היאבקות בתמנונים הייתה ענף ספורט פופולרי בארצות הברית.
קרדיט לויקיפידיה